Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pasztet jaglany z gruszkami

(17)
15 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
267 kcal / 1 porcję (97 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    275.65 kcal
    13.78%
  • Białko
    9.09 g
    18.18%
  • Węglowod.
    36.67 g
    13.58%
  • Tłuszcze
    13.15 g
    18.79%
  • Błonnik
    6.48 g
    25.92%
  • GDA
    13.78 %
Składniki
  • Gruszka - 200g
  • Fasola biała, nasiona suche - 180g
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 70g (7 łyżek stołowych)
  • Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
  • Rozmaryn suszony - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Gruszki obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 10 - 12 minut do czasu, aż gruszki zmiękną i zaczną się rozpadać.

KROK 2: W międzyczasie wszystkie składniki włóż do dużej miski i przy pomocy ręcznego blendera zblenduj je na gęstą, gładką masę. Kiedy gruszki będą miękkie, dodaj je do masy i ponownie zblenduj, na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

KROK 3: Foremkę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż do środka masę pasztetową. Pasztet wyrównaj, na szczycie ułóż kawałki świeżych gruszek i piecz przez 35 - 45 minut do momentu, aż pasztet będzie miał złoty wierzch. Po upływie tego czasu, pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź przez przynajmniej 3 godziny.

Smacznego!