Serniczki gryczane z imbirem
-
Kaloryczność321.08 kcal16.05%
-
Białko6.61 g13.22%
-
Węglowod.34.22 g12.67%
-
Tłuszcze18.23 g26.04%
-
Błonnik1.63 g6.52%
-
GDA16.05 %
- Kasza gryczana sucha - 200g
- Mascarpone - 250g
- Limonka - 100g (sztuka)
- Imbir korzeń - 20g
- Czekolada gorzka - 100g
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Cukier - 114g (19 łyżeczek)
- Mąka pszenna, typ 550 - 30g (¼ szklanki)
- Skrobia ziemniaczana - 5g (¼ łyżki stołowej)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotowaną kaszę wrzuć do miksera z dokładnie zmiksuj. Następnie przełóż ją do miski. Dodaj ser mascarpone i wymieszaj.
KROK 2: Oddziel żółtka od białka, dodaj 50 g cukru do oddzielonych żółtek. Ubij je z cukrem na sztywną masę. Skórkę z 1 limonki zetrzyj do miski z kaszą i serkiem. Dodaj starty imbir na tarce o drobnych oczkach i dokładnie wszystko wymieszaj. Do masy dodaj ubite żółtka i znowu dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, którą następnie partiami dodawaj do masy starając się, by delikatnie ją wmieszać. Ostatnią partię ubitych białek mieszaj bardzo powoli. Masa powinna być stabilna, niezbyt luźna i ładnie się zarabiać.
KROK 4: Małe formeki np. kokilki dokładnie posmaruj masłem i obsyp cukrem. Rogrzej piekarnik do 180 st. C. Masę równomiernie przenieś do kokilek. W masie zanurz kawałki czekolady. Blachę z kokilkami wstaw do pieraknika na 30 minut.
Smacznego!