Kulki z kaszy gryczanej
(5)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (60 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność359.72 kcal17.99%
-
Białko10.82 g21.64%
-
Węglowod.59.67 g22.1%
-
Tłuszcze10.98 g15.69%
-
Błonnik5.78 g23.12%
-
GDA17.99 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 100g
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1:1½-2, aż wchłonie całą wodę. Nagrzej piekarnik do 200°C.
KROK 2: Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione przyprawy i opcjonalnie olej. Podziel kasze na dwie części i jedną z nich, zmiksuj ręcznym blenderem. Następnie wymieszaj całą masę porządnie łyżką.
KROK 3: Z dobrze połączonej masy formuj małe kulki przy pomocy zwilżonych dłoni i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Piecz przez kilka/kilkanaście minut, aż będą chrupiące.
*Podawaj do obiadu z pieczonymi warzywami, tofu lub daniami mięsnymi.
Smacznego!