Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Krem marchewkowo-jaglany z zielonym groszkiem

(10)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
170 kcal / 1 porcję (181 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    94.19 kcal
    4.71%
  • Białko
    2.90 g
    5.8%
  • Węglowod.
    11.85 g
    4.39%
  • Tłuszcze
    5.27 g
    7.53%
  • Błonnik
    2.86 g
    11.44%
  • GDA
    4.71 %
Składniki
  • Marchew - 400g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Kurkuma - 3g
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Imbir korzeń - 3g
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Groszek zielony, mrożony - 50g
  • Migdały - 40g (40 sztuk)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pokrój marchewkę i dodaj do rondla, zalej wodą mineralną na 2-3 cm nad poziomem marchewki i ugotuj ją do miękkości.

KROK 2: Groszek ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Rozgnieć na puree, najlepiej widelcem, groszek wraz z miętą i masłem lub jogurtem, dodając trochę utartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

KROK 3: Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pokrojoną cebulkę oraz czosnek.

KROK 4: Do ugotowanej marchewki dodaj kurkumę, curry, ugotowaną kaszę jaglaną i listki bazylii. Dopraw solą morską i zmiksuj. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję dodaj trochę oliwy lub masła. Podgrzej jeszcze chwilę zupę w rondlu.

*Zupę serwuj z groszkiem i pokrojonymi w kostkę migdałami, skropione oliwą i udekorowaną listkami bazylii.

Smacznego!