Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną i kokosem
(31)
40 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
300 kcal / 1 porcję (111 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność271.22 kcal13.56%
-
Białko6.25 g12.5%
-
Węglowod.29.28 g10.84%
-
Tłuszcze16.44 g23.49%
-
Błonnik4.65 g18.6%
-
GDA13.56 %
Składniki
- Czekolada gorzka - 100g
- Kasza gryczana sucha - 100g
- Wiórki kokosowe - 50g (8 ⅓ łyżki stołowej)
- Mleczko kokosowe - 120g (½ szklanki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Kakao 16%, proszek - 10g (łyżka stołowa)
- Maliny, mrożone - 150g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek.
KROK 2: Kaszę wymieszaj z mleczkiem, dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę, mąkę kokosową, miód oraz żółtka jaj. Całość wymieszaj, a następnie dokładnie zblenduj.
KROK 3: Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodaj ją do wcześniej zblendowanej masy, całość wymieszaj już za pomocą łyżki.
KROK 4: Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i opcjonalnie posyp odrobiną wiórków kokosowych, przełóż ciasto do formy i łyżką rozprowadź je dokładnie w formie.
KROK 5: Na wierzchu ciasta ułóż maliny, lekko je dociśnij, aby zanurzyły się w masie. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 35 minut.
KROK 6: Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyłóż je na deskę (najlepiej na wierzch położyć deseczkę i razem z nią obrócić formę tak, aby ciasto od razu wylądowało na podstawce, można też użyć talerza), zdejmij lekko przyklejony papier do pieczenia.
*Posyp wierzch ciasta resztą wiórków kokosowych. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!