Naleśniki bezglutenowe z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki
-
Kaloryczność117.66 kcal5.88%
-
Białko3.99 g7.98%
-
Węglowod.16.59 g6.14%
-
Tłuszcze4.72 g6.74%
-
Błonnik1.86 g7.44%
-
GDA5.88 %
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Woda mineralna niegazowana - 240g (szklanka)
- Cukinia - 250g
- Burak - 100g (sztuka)
- Marchew - 60g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Orzechy włoskie - 40g (10 sztuk)
- Sok pomarańczowy - 50g
Sposób przyrządzenia
Ciasto naleśnikowe:
KROK 1: Przepłucz dokładnie kaszę, dodaj zimną wodę, a następnie wstaw całość do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij z lodówki i dokładnie zblenduj. Smaż naleśniki na beztłuszczowej patelni z dwóch stron.
Duszone warzywa i pasta z cieciorki:
KROK 1: Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój na mniejsze kawałki i duś z łyżką oliwy, aż staną się miękkie. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
KROK 2: Ciecierzycę z puszki dokładnie przepłucz z zalewy, a następnie przełóż do wysokiej miseczki i zblenduj na gładką masę dolewając sok pomarańczowy, orzechy włoskie i natkę pietruszki.
Przygotowanie:
KROK 1: Na środku talerza połóż usmażony placek naleśnikowy, następnie na całości rozsmaruj pastę z ciecierzycy. Na środek nałóż duszone warzywa. Naleśnik zawiń, w razie potrzeby możesz powstrzymać placek przed rozwinięciem wykałaczką.
Smacznego!