Hreczanyki z mięsem i kaszą gryczaną
(11)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
326 kcal / 1 porcję (173 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność189.03 kcal9.45%
-
Białko12.94 g25.88%
-
Węglowod.15.19 g5.63%
-
Tłuszcze9.15 g13.07%
-
Błonnik1.50 g6%
-
GDA9.45 %
Składniki
- Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
- Kasza gryczana sucha - 200g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Jogurt typu greckiego - 60g (3 łyżki stołowe)
- Chrzan tarty - 4g (łyżeczka)
- Koperek siekany - 16g (2 łyżki stołowe)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną przez producenta na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: W misce wymieszaj mięso mielone z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 3: Rozgrzej łyżkę oleju i natłuść nim całą patelnię. Z masy uformuj kulki, które następnie spłaszcz nieco (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Tak powstałe kotleciki smaż partiami z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).
SOS:
KROK 1: Zmieszaj śmietanę 18%, jogurt grecki, świeżo tarty chrzan, koperek, szczypiorek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
*Hreczanyki polej szczodrze sosem i przyozdób koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!