Budyń jaglany z musem daktylowo-rabarbarowym
(2)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
212 kcal / 1 porcję (471 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność44.97 kcal2.25%
-
Białko1.37 g2.74%
-
Węglowod.11.01 g4.08%
-
Tłuszcze0.42 g0.6%
-
Błonnik2.33 g9.32%
-
GDA2.25 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 240g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Banan - 140g
- Rabarbar - 1000g
- Daktyle, suszone - 50g
- Sok pomarańczowy - 120g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według sposobu przygotowania przedstawionego na opakowaniu. Odstaw ją na kilka minut pod przykryciem.
KROK 2: Ugotowaną kaszę zblenduj z obranym i pokrojonym bananem na gładki mus, dodając mleka w razie potrzeby.
KROK 3: Całość przełóż do miseczki. Przygotuj mus.
Mus daktylowo-rabarbarowy
KROK 1: Umieść w rondelku: łodygi rabarbaru, daktyle, sok z pomarańczy i cynamon i gotuj dopóki woda wyparuje oraz rabarbar i daktyle zmiękną.
KROK 2: Ostudź i zblenduj na gładki mus. Dodaj do wszystkiego.
KROK 3: Na przygotowany wcześniej budyń wyłóż na wierzchu mus, udekoruj truskawkami i prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!