Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Szarlotta jaglana

(5)
20 minut + czas pieczenia
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
225 kcal / 1 porcję (172 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    131.13 kcal
    6.56%
  • Białko
    3.17 g
    6.34%
  • Węglowod.
    26.37 g
    9.77%
  • Tłuszcze
    2.38 g
    3.4%
  • Błonnik
    2.75 g
    11%
  • GDA
    6.56 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 350g
  • Jabłko - 1000g
  • Banan - 140g
  • Daktyle, suszone - 50g
  • Woda - 120g (½ szklanki)
  • Migdały, płatki - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (możesz także zmiksować je blenderem).

KROK 2: Przygotuj sos daktylowy: banana połącz z daktylami (bez pestek). Zalej to wodą i zblenduj. Powstanie dość gęsty sos.

KROK 3: Do dużego naczynia wrzuć kolejno: suchą kaszę jaglaną, starte jabłka oraz sos daktylowy,. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Następnie dodaj migdały i cynamon, także całość wymieszaj.

KROK 4: Przekłóż tak powstałe ciasto do wyłożonej papierem formy (np: 30cm x 20cm ale można piec również w małych okrągłych foremkach) i piecz 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200st C.

Smacznego!