Szarlotta jaglana
(5)
20 minut + czas pieczenia
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
225 kcal / 1 porcję (172 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność131.13 kcal6.56%
-
Białko3.17 g6.34%
-
Węglowod.26.37 g9.77%
-
Tłuszcze2.38 g3.4%
-
Błonnik2.75 g11%
-
GDA6.56 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 350g
- Jabłko - 1000g
- Banan - 140g
- Daktyle, suszone - 50g
- Woda - 120g (½ szklanki)
- Migdały, płatki - 50g (5 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (możesz także zmiksować je blenderem).
KROK 2: Przygotuj sos daktylowy: banana połącz z daktylami (bez pestek). Zalej to wodą i zblenduj. Powstanie dość gęsty sos.
KROK 3: Do dużego naczynia wrzuć kolejno: suchą kaszę jaglaną, starte jabłka oraz sos daktylowy,. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Następnie dodaj migdały i cynamon, także całość wymieszaj.
KROK 4: Przekłóż tak powstałe ciasto do wyłożonej papierem formy (np: 30cm x 20cm ale można piec również w małych okrągłych foremkach) i piecz 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200st C.
Smacznego!