Dietetyczne pancakes z bananami
(24)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
378 kcal / 1 porcję (234 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność161.56 kcal8.08%
-
Białko4.56 g9.12%
-
Węglowod.25.74 g9.53%
-
Tłuszcze5.15 g7.36%
-
Błonnik1.75 g7%
-
GDA8.08 %
Składniki
- Banan - 280g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Olej kokosowy - 5g
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Płatki owsiane zmiel w melakserze na makę. Banany rozdrobnij widelcem.
KROK 2: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z odrobiną soli na zbitą pianę. Resztę skadników połącz ze sobą mikserem. Na koniec wmieszaj do ciasta ubitą pianę z białek. Użyj do tego łyżki, nie miksera.
KROK 3: Patelnię na początku natłuść łyżeczką oliwy z oliwek. Smaż malutkie placuszki około 1 minutę z jednej i z drugiej strony. Na talerzu przyozdób je świeżymi owocami.
Smacznego!