Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kasza jaglana z burakiem, jabłkiem i pestkami dyni

(10)
10 minut + czas pieczenia i gotowania warzyw
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
318 kcal / 1 porcję (198 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    160.77 kcal
    8.04%
  • Białko
    2.89 g
    5.78%
  • Węglowod.
    15.23 g
    5.64%
  • Tłuszcze
    10.59 g
    15.13%
  • Błonnik
    1.29 g
    5.16%
  • GDA
    8.04 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Jabłko - 150g
  • Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Buraka dokładnie umyj, zawiń w folię i upiecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 1,5 godziny. Pestki dyni podpraż na patelni.

KROK 2: Jabłko i buraka pokrój w podobną, średniej wielkości kostkę i przełóż do większej miski. Jabłko skrop lekko cytryną, by nie sciemniało. Następnie dodaj ugotowaną kasze, dodaj pestki dyni i dobrze połącz wszystkie składniki

KROK 3: Zrób dressing: do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, by uzystać jednolitą konsystencję sosu.

KROK 4: Na koniec polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

Smacznego!