Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zapiekanka jaglana z gruszką pod orzechami

(3)
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
123 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    166.82 kcal
    8.34%
  • Białko
    3.28 g
    6.56%
  • Węglowod.
    26.70 g
    9.89%
  • Tłuszcze
    6.81 g
    9.73%
  • Błonnik
    3.61 g
    14.44%
  • GDA
    8.34 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 60g
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Banan - 70g
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Gruszka - 130g
  • Maliny - 120g (szklanka)
  • Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta na opakowaniu. Dodaj do gorącej jeszcze kaszy sól oraz łyżkę masła. Zmiksuj kaszę z bananem i miodem na gęstą, gładką masę.

KROK 2: Gruszkę obierz i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie, długie plasterki.

KROK 3: Tak zblendowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Na górze lekko, lecz równomiernie rozsyp kakao. Na górze ułóż dookoła plasterki gruszki, a następnie posyp całość malinami (lub innymi owocami leśnymi) i orzechami włoskimi.

KROK 4: Włóż danie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20-25 minut.

*Po upieczeniu, danie udekoruj świeżymi listkami mięty.

Smacznego!