Pasta z ciecierzycą i jarmużem z nutą nerkowców
(4)
15 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (140 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność228.66 kcal11.43%
-
Białko7.06 g14.12%
-
Węglowod.15.35 g5.69%
-
Tłuszcze15.57 g22.24%
-
Błonnik1.11 g4.44%
-
GDA11.43 %
Składniki
- Ciecierzyca z puszki - 340g (2 szklanki)
- Orzechy nerkowca - 80g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sok z cytryny - 24g (8 łyżeczek)
- Jarmuż - 40g (8 liści)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sos sojowy bezglutenowy - 10g (łyżka stołowa)
- Woda mineralna niegazowana - 20g (¼ szklanki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na rozgrzanej patelni podpraż orzechy nerkowca.
KROK 2: Liście jarmużu dokładnie umyj i usuń twarde, grupe łodyżki od liści. Same liście przełóż do miseczki i zalej je wrzątkiem, a następnie przelej je zimną wodą.
KROK 3: Przełóż wszystkie składniki do misy blendera kielichowego, a następnie zmiksuj je na jednolitą masę. Kontroluj konsystencję pasty za pomocą dodawanej stopniowo wody. Pastę dopraw do smaku według uznania.
Smacznego!