Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zupa krem z buraków, kaszy jaglanej na mleczku kokosowym

(5)
15 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (303 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    66.07 kcal
    3.3%
  • Białko
    1.79 g
    3.58%
  • Węglowod.
    10.61 g
    3.93%
  • Tłuszcze
    2.63 g
    3.76%
  • Błonnik
    1.83 g
    7.32%
  • GDA
    3.3 %
Składniki
  • Burak - 800g (8 sztuk)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
  • Jabłko - 150g
  • Imbir korzeń - 5g
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Kurkuma - 1g
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Mleczko kokosowe - 115g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj dokładnie buraki, następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz przez około 40-50 minut. Po tym czasie buraki wyjmij, wystudź i obierz ze skórki, a następnie pokrój w małą kosteczkę.

KROK 2: W oddzielnym garnku rozgrzej olej rzepakowym i przesmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę, posiekany drobniutko czosnek oraz starty imbir. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Do garnka dodaj buraki, jabłko pokrojone w kostkę i całość zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dalej gotuj.

KROK 4: Po upływie około 10-12 minut dodaj do garnka mleczko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez 6-8 minut, a następnie ręcznym blenderem zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

*Podawaj z kleksem mleczka kokosowego.

Smacznego!