Zupa krem z buraków, kaszy jaglanej na mleczku kokosowym
-
Kaloryczność66.07 kcal3.3%
-
Białko1.79 g3.58%
-
Węglowod.10.61 g3.93%
-
Tłuszcze2.63 g3.76%
-
Błonnik1.83 g7.32%
-
GDA3.3 %
- Burak - 800g (8 sztuk)
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
- Jabłko - 150g
- Imbir korzeń - 5g
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Kurkuma - 1g
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Mleczko kokosowe - 115g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj dokładnie buraki, następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz przez około 40-50 minut. Po tym czasie buraki wyjmij, wystudź i obierz ze skórki, a następnie pokrój w małą kosteczkę.
KROK 2: W oddzielnym garnku rozgrzej olej rzepakowym i przesmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę, posiekany drobniutko czosnek oraz starty imbir. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Do garnka dodaj buraki, jabłko pokrojone w kostkę i całość zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dalej gotuj.
KROK 4: Po upływie około 10-12 minut dodaj do garnka mleczko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez 6-8 minut, a następnie ręcznym blenderem zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
*Podawaj z kleksem mleczka kokosowego.
Smacznego!