Gryczanka na mleku migdałowym z owocami
(5)
15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
279 kcal / 1 porcję (257 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność108.86 kcal5.44%
-
Białko2.88 g5.76%
-
Węglowod.17.28 g6.4%
-
Tłuszcze4.19 g5.99%
-
Błonnik2.83 g11.32%
-
GDA5.44 %
Składniki
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 50g (¼ szklanki)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Banan - 140g
- Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Maliny - 60g (½ szklanki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek producenta na opakowaniu. Użyj to tego celu mleka migdałowego zamiast wody.
KROK 2: Ugotowaną gryczankę przełóż do miseczki. Do kaszy dodaj pokrojonego w talarki banana, wiórki kokosowe, świeże lub mrożone maliny oraz przyprawy.
*Na koniec posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!