Cytrynowo-imbirowe krewetki z kaszą kuskus
(27)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
339 kcal / 1 porcję (236 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność143.79 kcal7.19%
-
Białko10.50 g21%
-
Węglowod.16.54 g6.13%
-
Tłuszcze4.89 g6.99%
-
Błonnik0.67 g2.68%
-
GDA7.19 %
Składniki
- Imbir korzeń - 5g
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Cukinia - 150g
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Krewetki tygrysie mrożone - 150g (10 sztuk)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Kasza kuskus - 85g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj kaszę kuskus według przepisu producenta zamieszonego na opakowaniu produktu.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany imbir i papryczkę chilli oraz pokrojoną w średnią kostkę cukinię. Smaż około 5-6 minut. Następnie dodaj krewetki i dopraw je solą, pieprzem. Podsmażaj przez około 4 minuty.
KROK 3: Następnie wlej do krewetek sok z cytryny, curry i posiekaną natkę pietruszki i podduś jeszcze około 4-5 minut.
KROK 4: Gotową kaszę kuskus przełóż na talerz, wyrównaj. Następnie na górze rozłóż masę z krewetkami.
Smacznego!