Pęczak z cukinią, groszkiem cukrowym i serem feta
-
Kaloryczność136.61 kcal6.83%
-
Białko5.86 g11.72%
-
Węglowod.11.77 g4.36%
-
Tłuszcze8.10 g11.57%
-
Błonnik1.70 g6.8%
-
GDA6.83 %
- Kasza jęczmienna, pęczak - 50g
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Cukinia - 250g
- Groszek zielony - 40g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ser feta pokrój na dość małe kawałki, przełóż ją do miski. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przyprawy, wymieszaj i odłóż do lodówki, do momentu podania.
KROK 2: W średnim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Gdy woda będzie wrzeć, wrzuć groszek cukrowy na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij groszek łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Następnie wrzuć do gotującej się wody po groszku kaszę jęczmienną i gotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i wyłóż kaszę na talerze, a następnie połóź na niej groszek cukrowy.
KROK 3: Rozgrzej elektrycznego grilla (lub patelnię grillową). Gdy już będzie nagrzany kładź na nim pokrojoną w plasterki (i musniętą oliwą z solą) cukinię. Obsmażaj po 5 minut z każdej strony. Po zdjęciu z grilla, pokrój plasterki cukinii na średnie kawałki, wymieszaj je z groszkiem i kaszą.
KROK 4: Na koniec dodaj do całego dania ser feta łącznie z marynatą, w której się moczyła. Dopraw do smaku.
Smacznego!