Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i warzywami

(4)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
342 kcal / 1 porcję (339 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    101.02 kcal
    5.05%
  • Białko
    2.77 g
    5.54%
  • Węglowod.
    15.96 g
    5.91%
  • Tłuszcze
    3.51 g
    5.01%
  • Błonnik
    1.47 g
    5.88%
  • GDA
    5.05 %
Składniki
  • Pomidor - 300g
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Cukinia - 125g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Pomidor suszony - 42g (6 sztuk)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Kurkuma - 1g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pomidory dokładnie umyj, osusz i odetnij za pomocą ostrego noża część górną (najlepiej z zieloną szypułką). Wydryluj gniazdo nasienne i usuń wszystkie pestki, a pozostałą część przełóż do miski.

KROK 2: Umyj i osusz cukinię. Pokrój ją w bardzo drobną kosteczkę, uprzednio usunąwsze całkowicie pestki (do przepisu potrzebujemy jedynie miąższ). Wsyp do miski i zamarynuj ją w oliwie i przyprawach. Dopraw pieprzem do smaku.

KROK 3: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie podsmaż na nim cukinię przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojony miąższ z pomidora, suszone pomidory oraz drobno pokrojoną cebulkę. Na sam koniec dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.

KROK 4: Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, wymiesza i podduś całą masę około 2-3 minuty. Przełóż ją do miseczki.

KROK 5: Napełniaj wydrylowane pomidory przygotowanym farszem, przykryj odciętym poprzednio wierzchem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.

Smacznego!