Warzywne placuszki
(40)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
191 kcal / 1 porcję (245 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność78.24 kcal3.91%
-
Białko4.33 g8.66%
-
Węglowod.11.07 g4.1%
-
Tłuszcze2.46 g3.51%
-
Błonnik2.01 g8.04%
-
GDA3.91 %
Składniki
- Marchew - 150g
- Bataty - 200g (sztuka)
- Cukinia - 250g
- Ziemniaki - 75g (sztuka)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Mąka kukurydziana - 30g (2 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Mozzarella - 45g (3 plastry)
- Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z jajkami, dodaj warzywa z cebulą, posól i dopraw pieprzem do smaku, następnie dodaj ser mozzarella i koperek.
KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nabierz porcję warzyw i kładź je ostrożnie na rozgrzanym tłuszczu lekko rozpłaszczając. (Zmniejsz ogień - placki powinny się smażyć na średnim ogniu).
KROK 3: Po około 2-3 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
*Podawaj jeszcze ciepłe, z jogurtowym dipem i świeżą sałatą.
Smacznego!