Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Warzywne placuszki

(40)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
191 kcal / 1 porcję (245 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    78.24 kcal
    3.91%
  • Białko
    4.33 g
    8.66%
  • Węglowod.
    11.07 g
    4.1%
  • Tłuszcze
    2.46 g
    3.51%
  • Błonnik
    2.01 g
    8.04%
  • GDA
    3.91 %
Składniki
  • Marchew - 150g
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Cukinia - 250g
  • Ziemniaki - 75g (sztuka)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Mąka kukurydziana - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Mozzarella - 45g (3 plastry)
  • Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z jajkami, dodaj warzywa z cebulą, posól i dopraw pieprzem do smaku, następnie dodaj ser mozzarella i koperek.

KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nabierz porcję warzyw i kładź je ostrożnie na rozgrzanym tłuszczu lekko rozpłaszczając. (Zmniejsz ogień - placki powinny się smażyć na średnim ogniu).

KROK 3: Po około 2-3 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

*Podawaj jeszcze ciepłe, z jogurtowym dipem i świeżą sałatą.

Smacznego!