Owsiane babeczki z truskawkami
(16)
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
261 kcal / 1 porcję (101 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność257.99 kcal12.9%
-
Białko5.46 g10.92%
-
Węglowod.33.80 g12.52%
-
Tłuszcze13.94 g19.91%
-
Błonnik3.07 g12.28%
-
GDA12.9 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 200g (20 łyżek stołowych)
- Truskawki - 150g (szklanka)
- Ksylitol - 49g (7 łyżeczek)
- Mleczko kokosowe - 100g (10 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zmiksuj płatki owsiane w młynku na mączkę. Do mąki dodaj pozostałe składniki (oprócz truskawek) i całość dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć 8 truskawek i całość dość dokładnie zmiksuj.
KROK 2: Powstałe ciasto rozlej do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem (lub w papilotkach).
KROK 3: Pokrój resztę truskawek i ułóż je na wierzchu każdej babeczki. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 45 minut.
*Zamiast truskawek możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Smacznego!