Bananowa zapiekanka z kokosową nutą
(6)
15 minut + czas pieczenia
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
314 kcal / 1 porcję (170 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność184.91 kcal9.25%
-
Białko4.55 g9.1%
-
Węglowod.22.81 g8.45%
-
Tłuszcze9.18 g13.11%
-
Błonnik1.93 g7.72%
-
GDA9.25 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Wiórki kokosowe - 40g (6 ⅔ łyżki stołowej)
- Mleczko kokosowe - 230g (23 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
- Banan - 280g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W misce wymieszaj kaszę jaglaną z wiórkami. W drugiej zaś ubij jajka na puszysty krem, dodaj mleko kokosowe i miód - dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
KROK 2: Banany rozgnieć widelcem i dodaj do mokrych składników. Przelej je następnie do suchych składników i całość wymieszaj.
KROK 3: Formę do zapiekania wysmaruj masłem (lub wyłóż papierem do pieczenia) i wylej na nią całą przygotowaną masę.
KROK 4: Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczniu odstaw do lekkiego przestygnięcia.
*Przed podaniem przyozdób pokrojonymi, ulubionymi owocami.
Smacznego!