Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami
(3)
70 minut
3 osób
łatwy
Wartości odżywcze
396 kcal / 1 porcję (283 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność139.83 kcal6.99%
-
Białko5.76 g11.52%
-
Węglowod.19.99 g7.4%
-
Tłuszcze4.90 g7%
-
Błonnik1.99 g7.96%
-
GDA6.99 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Por obrany - 100g
- Brokuły - 150g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Pomidor - 130g
- Kurkuma - 3g
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie zalej 400 ml wody i gotuj według wskazówek producenta zamieszczonymi naopakowaniu.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, następnie dodaj pora pokrojonego w piórka, a następnie brokuła podzielonego na małe różyczki i pomidora pokrojonego w średnią kostkę. Smaż całość około 5 minut.
KROK 3: Do misy blendera kielichowego włóż kaszę jaglaną oraz jaja i chwilę całość zblenduj. Następnie dodaj warzywa i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Przełóż masę do foremki lub naszynia żaroodpornego i piecz okolo 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!