Kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem
-
Kaloryczność200.47 kcal10.02%
-
Białko5.46 g10.92%
-
Węglowod.26.41 g9.78%
-
Tłuszcze9.10 g13%
-
Błonnik2.36 g9.44%
-
GDA10.02 %
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Jarmuż - 20g (4 liście)
- Cukinia - 150g
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Kurkuma - 3g
- Kukurydza, konserwowa - 45g (3 łyżki stołowe)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną podpraż na patelni, a następnie ugotuj ją zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Odsącz.
KROK 2: Na patelnię wylej łyżkę oleju, dodaj umyte i pokrojone liście jarmużu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz połowę przypraw. Zostaw pod przykryciem. do momentu, aż liście jarmużu nieco zmiękną. Następnie dodaj kukurydzę konserwową i duś całość jeszcze chwilę.
KROK 3: Cukinię pokrój w talarki. Na talerz wlej olej i pozostałą część przypraw, dokładnie wymieszaj. Plastry cukinii posól i posyp pieprzem. Obtocz je w oliwie i zgrilluj na patelni.
KROK 4: Cukinię, nasiona oraz kaszę jaglaną z jarmużem wymieszaj razem w sporej misce i polej sosem sporządzonym przez wymieszanie soku z cytryny, octu balsamicznego i miodu. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!