Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem

(5)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
413 kcal / 1 porcję (206 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    200.47 kcal
    10.02%
  • Białko
    5.46 g
    10.92%
  • Węglowod.
    26.41 g
    9.78%
  • Tłuszcze
    9.10 g
    13%
  • Błonnik
    2.36 g
    9.44%
  • GDA
    10.02 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Jarmuż - 20g (4 liście)
  • Cukinia - 150g
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Kurkuma - 3g
  • Kukurydza, konserwowa - 45g (3 łyżki stołowe)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną podpraż na patelni, a następnie ugotuj ją zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Odsącz.

KROK 2: Na patelnię wylej łyżkę oleju, dodaj umyte i pokrojone liście jarmużu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz połowę przypraw. Zostaw pod przykryciem. do momentu, aż liście jarmużu nieco zmiękną. Następnie dodaj kukurydzę konserwową i duś całość jeszcze chwilę.

KROK 3: Cukinię pokrój w talarki. Na talerz wlej olej i pozostałą część przypraw, dokładnie wymieszaj. Plastry cukinii posól i posyp pieprzem. Obtocz je w oliwie i zgrilluj na patelni.

KROK 4: Cukinię, nasiona oraz kaszę jaglaną z jarmużem wymieszaj razem w sporej misce i polej sosem sporządzonym przez wymieszanie soku z cytryny, octu balsamicznego i miodu. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego!