Domowy sorbet malinowy
(3)
30 minut + czas zamrażania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
136 kcal / 1 porcję (335 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność40.67 kcal2.03%
-
Białko0.98 g1.96%
-
Węglowod.13.61 g5.04%
-
Tłuszcze0.23 g0.33%
-
Błonnik5.00 g20%
-
GDA2.03 %
Składniki
- Maliny - 1000g (8 ⅓ szklanki)
- Sok z cytryny - 40g (13 ⅓ łyżeczki)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Cukier puder - 60g (12 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Następnie ostudź.
KROK 2: Maliny zblenduj, a następnie wymieszaj je z sokiem z cytryny i ostudzonym syropem cukrowym.
KROK 3: Wstaw o lodówki na około 2 godziny, a następnie zamrażaj przez 6 godzin.
*Możesz też co pół godziny (przez pierwsze 3 godziny) miksować całą masę po to, żeby nie powstało za dużo kryształów lodu.
Smacznego!