Koktajl jaglany z czereśniami i wiśniami
(2)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (299 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność76.51 kcal3.83%
-
Białko1.67 g3.34%
-
Węglowod.17.71 g6.56%
-
Tłuszcze0.48 g0.69%
-
Błonnik1.68 g6.72%
-
GDA3.83 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Czereśnie - 120g
- Wiśnie - 120g
- Pomarańcza - 240g
- Woda mineralna niegazowana - 50g (¼ szklanki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Imbir korzeń - 3g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu. Kasza powinna być jednak nieco rozgotowana.
KROK 2: Do misy blendera włóż umyte, wypestkowane czereśnie, wiśnie, obraną i usuniętą z białych błon pomarańczę, przyprawy oraz ostudzoną kaszę jaglaną. W razie potrzeby reguluj konsystencję koktajlu wodą mineralną niegazowaną.
KROK 3: Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. (W razie potrzeby możesz dosłodzić 1 łyżeczką płynnego miodu).
KROK 4: Koktajl przelej do wysokich szklanek, przed podaniem posyp pokruszonymi ziarnami surowego kakaowca.
Smacznego!