Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z buraczków pieczonych, rukoli i sera

(13)
10 minut + czas pieczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
468 kcal / 1 porcję (230 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    203.63 kcal
    10.18%
  • Białko
    4.15 g
    8.3%
  • Węglowod.
    14.52 g
    5.38%
  • Tłuszcze
    15.27 g
    21.81%
  • Błonnik
    1.88 g
    7.52%
  • GDA
    10.18 %
Składniki
  • Rukola - 40g (2 garście)
  • Burak - 200g (2 sztuki)
  • Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
  • Serek kozi - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
  • Musztarda - 20g (łyżka stołowa)
  • Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki obierz i pokrój w plastry. Skrop dosyć obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.

KROK 2: Rozłóż plastry buraka, jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.

KROK 3: Na suchej patelni z grubym dnem podpraż lekko posiekane orzechy włoskie (lub pekan).

DRESSING: W małej miseczce wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, miód, musztardę, ocet balsamiczny i rozgnieciony czosnek. Dodaj oregano. Wymieszaj.

KROK 4: Na umytą rukolę wyłóż upieczone buraki, na to pokrojony w kostkę ser oraz orzechy włoskie. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim sałatkę.

Smacznego!