Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z pęczakiem na styl śródziemnomorski

(3)
15 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
355 kcal / 1 porcję (265 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    134.34 kcal
    6.72%
  • Białko
    6.73 g
    13.46%
  • Węglowod.
    19.96 g
    7.39%
  • Tłuszcze
    3.96 g
    5.66%
  • Błonnik
    2.18 g
    8.72%
  • GDA
    6.72 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 180g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 150g
  • Oliwki czarne marynowane - 37.5g (15 sztuk)
  • Ogórek szklarniowy - 100g
  • Pomidor - 150g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Cebula dymka - 20g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Kurkuma - 3g
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pierś z kurczaka dokładnie umyj, odetnij zbędny, widoczny tłuszcz i pokrój na niewielkie kawałki. Przypraw kurczaka solą, pieprzem, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.

KROK 2: Na patelnię wylej 2 łyżki oleju rzepakowego i usmaż je do lekkiego zrumienienia. Mięso przełóż z patelni na talerz i pozostaw do wystygnięcia.

KROK 3: Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oliwki pokrój na małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Natkę pietruszki i dymkę, umyj i posiekaj.

KROK 4: Do dużej miski przełóż: kaszę pęczak, usmażoną pierś z kurczaka, oliwki, ogórka, pomidory, natkę pietruszki, dymkę, a następnie przypraw solą i pieprzem. Olej, miód, ocet balsamiczny i sok z cytryny wymieszaj dokładnie w małej miseczce, a następnie dodaj do sałatki. Wymieszaj.

*Podawaj schłodzoną około 1-2 godz. w lodówce.

Smacznego!