Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kruche ciastka gryczane z błonnikiem

(6)
25 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
193 kcal / 1 porcję (59 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    329.88 kcal
    16.49%
  • Białko
    9.54 g
    19.08%
  • Węglowod.
    42.37 g
    15.69%
  • Tłuszcze
    15.36 g
    21.94%
  • Błonnik
    4.08 g
    16.32%
  • GDA
    16.49 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 150g
  • Cukier puder - 30g (6 łyżeczek)
  • Orzechy włoskie tarte - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Nasiona babki płesznik - 10g (2 łyżeczki)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W młynku zmiel kaszę gryczaną na drobną mąkę.

KROK 2: W sporej misce wymieszaj ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, przyprawy, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, nasiona babki płesznik i orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Dodaj jajko i gęsty jogurt naturalny, wymieszaj do uzyskania zwartego ciasta.

KROK 3: Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je lekko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 4: Piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego!