Brzoskwiniowa gryczanka na mleku kokosowym
(6)
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
457 kcal / 1 porcję (329 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność139.04 kcal6.95%
-
Białko3.48 g6.96%
-
Węglowod.18.49 g6.85%
-
Tłuszcze6.34 g9.06%
-
Błonnik1.72 g6.88%
-
GDA6.95 %
Składniki
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 200g (szklanka)
- Olej kokosowy - 12g
- Brzoskwinia - 340g (4 sztuki)
- Mleko migdałowe - 460g (2 szklanki)
- Mleczko kokosowe - 230g (szklanka)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W rondelku podgrzej olej kokosowy. Dodaj umyte i pokrojone w średnią kostkę brzoskwinie i gotuj do momentu, aż owoce puszczą sok (około 5-6 minut).
KROK 2: Dodaj kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj z brzoskwiniową masą. Dodaj mleko kokosowe i migdałowe, cynamon, miód i aromat waniliowy. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż kasza stanie się miekka i pochłonie większość płynu (około 20-25 minut).
KROK 3: Gotową gryczankę przelej go głębokiego talerza lub miseczki. Na wierzch wyłóż świeżą pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Posyp podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!