Grillowany łosoś butterfly
-
Kaloryczność219.98 kcal11%
-
Białko19.36 g38.72%
-
Węglowod.0.25 g0.09%
-
Tłuszcze15.16 g21.66%
-
Błonnik0.10 g0.4%
-
GDA11 %
- Łosoś świeży, filet - 1000g
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Filet łososia umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Za pomocą szczypczyków lub pęsety usuń z ryby ości.
KROK 2: Z oczyszczonej ryby odkrój od filetu tłustszą część brzuszną. Pozostały filet pokrój w plastry o grubości ok 3 cm jednak pamiętaj, by co drugie cięcie przecinać samo mięso, a skórę pozostawiać nienaruszoną (można też kroić w filet w kawałki ok 6 cm, a te później przekrajać na pół pamiętając by nie przekroić skóry).
KROK 3: Tak przekrojone steki otwórz na boki w ten sposób, by skóra łososia znalazła się w środku, a mięso tworzyło "skrzydła motyla". Steki te posmaruj odrobiną oleju, oprósz solą i cytrynowym pieprzem - pozostaw na około 15-30 minut do zamarynowania.
KROK 4: Ułóż na ruszcie do grillowania ryby lub owiń w folię i usmaż na patelni grillowej.
*Podawaj z małymi opiekanymi ziemniaczkami i podpieczonym kalafiorem.
Smacznego!