Bezglutenowy chleb jaglany
-
Kaloryczność229.91 kcal11.5%
-
Białko5.58 g11.16%
-
Węglowod.38.64 g14.31%
-
Tłuszcze6.37 g9.1%
-
Błonnik1.36 g5.44%
-
GDA11.5 %
- Kasza jaglana sucha - 360g
- Skrobia ziemniaczana - 130g (5 ¼ łyżki stołowej)
- Kefir 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Drożdże instant w proszku - 5g
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Sezam, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wsyp suchą kaszę jaglaną do młynka do kawy i zmiel ją na gładką, sypką mąkę. To samo zrób z tapioką.
KROK 2: W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: wszystkie gatunki mąki oraz sól.
KROK 3: Kefir podgrzej lekko w garnuszku. Odlej ½ szklanki, dodaj mąkę i drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby ruszyły.
KROK 4: W misce połącz wszystkie składniki razem: mąki, kefir i drożdże. Wyrabiaj mikserem lub łyżką dość gęste, bardzo wilgotne ciasto. Przełóż je do blaszki i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
KROK 5: Posyp płatkami jaglanymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Najczęściej, gdy ciasto rośnie, przykryj go taką samą blaszką odwróconą do góry nogami. Tak też piecz, aby ciasto nie opadło i nie wysuszyło się za bardzo, do czego ciasta bezglutenowe mają tendencje. W połowie pieczenia posyp wierzch ciasta nasionami sezamu.
Smacznego!