Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z jarmużem, grejpfrutem i komosą ryżową

(6)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
426 kcal / 1 porcję (318 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    133.82 kcal
    6.69%
  • Białko
    2.48 g
    4.96%
  • Węglowod.
    16.37 g
    6.06%
  • Tłuszcze
    7.37 g
    10.53%
  • Błonnik
    2.42 g
    9.68%
  • GDA
    6.69 %
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Jarmuż - 30g (6 liści)
  • Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Winogrona - 70g
  • Pomarańcza - 400g
  • Grejpfrut czerwony - 520g (2 sztuki)
  • Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Odcedź dokładnie, a następnie odstaw do wystygnięcia.

KROK 2: W większej misce wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj. Dodaj umyte liście jarmużu pozbawione twardych łodyżek i dokładnie, za pomocą rąk, wymieszaj go z dresingiem.

KROK 3: Ostrym nożem obierz dokładnie pomarańcze, pozbaw je skórek oraz białych błon. Następnie poprzecinaj je w poprzek na plastry. Ułóż na jarmużu w misce. Dodaj do sałatki poprzekrajane na połówki i umyte winogrona.

KROK 4: Posyp całą sałatkę ostudzoną komosą ryżową. Na płaskiej patelni podpraż orzechy laskowe. Następnie nieco poczekaj, aż wystygną, a następnie posyp nimi sałatkę.

Smacznego!