Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Budyń gryczany z czekoladową nutą

(6)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (106 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    189.63 kcal
    9.48%
  • Białko
    4.73 g
    9.46%
  • Węglowod.
    31.45 g
    11.65%
  • Tłuszcze
    6.68 g
    9.54%
  • Błonnik
    4.24 g
    16.96%
  • GDA
    9.48 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 64g
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Kakao 16%, proszek - 10g (łyżka stołowa)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
  • Morele suszone - 40g (4 sztuki)
  • Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Cukier waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
  • Maliny - 36g (⅓ szklanki)
  • Orzechy pistacjowe - 18g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj od wrzątku w nieosolonej wodzie według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu.

KROK 2: Kakao, masło, miód, cynamon oraz cukier zblenduj dokładnie z ugotowaną, jeszcze goracą kaszą. Dodaj pokrojone w małe kawałki morele oraz wiórki. Wymieszaj. Przelej do niewielkich miseczek.

KROK 3: W małej misce zblenduj świeże umyte maliny. Polej nimi budyń, a całe danie ozdób na środku obranymi pistacjami.

*Na koniec możesz wykończyć deser wiórkami kokosa.

Smacznego!