Jaglany torcik jabłkowy
(5)
15 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
413 kcal / 1 porcję (329 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność125.54 kcal6.28%
-
Białko2.90 g5.8%
-
Węglowod.24.31 g9%
-
Tłuszcze2.91 g4.16%
-
Błonnik2.71 g10.84%
-
GDA6.28 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 300g
- Jabłko - 1500g
- Rodzynki, suszone - 60g (4 łyżki stołowe)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Orzechy arachidowe - 50g
- Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jabłka umyj, obierz i utrzyj na dość zwartą masę. Wymieszaj utarte jabłka, suchą kaszę jaglaną i resztę składników. Jeśli masa będzie niewystarczająco słodka, dodaj trochę miodu.
KROK 2: Nakładaj masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piecz około 60 -70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na pierwsze 30 minut przykryj babeczki warstwą papieru do pieczenia, by nie przypiekły się zbytnio.
KROK 3: Gdy babeczki będą już upieczone wyjmij je z piekarnika i wystudź na kratce. Przełóż na małe talerzyki. Przed podaniem nałóż na ich wierzch kleks gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!