Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bezglutenowe gofry jaglano-owsiane

(4)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
280 kcal / 1 porcję (123 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    228.60 kcal
    11.43%
  • Białko
    8.80 g
    17.6%
  • Węglowod.
    38.11 g
    14.11%
  • Tłuszcze
    6.29 g
    8.99%
  • Błonnik
    3.30 g
    13.2%
  • GDA
    11.43 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
  • Mleko sojowe - 220g (szklanka)
  • Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.

KROK 2: Płatki owsiane wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, solą i mlekiem sojowym. Jeżeli preferujesz jednolita konsystencję możesz całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę nakładaj do gofrownicy i piecz gofry kilka minut, aż się zarumienią.

*Na wierzch gofrów można położyć świeże owoce lub słodką konfiturę z jogurtem naturalnym.

**Należy pamiętać, że jeśli zależy nam na daniu bezglutenowym należy zakupić odpowiednie płatki owsiane nie zawierające tego białka.

Smacznego!