Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
(8)
90 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
377 kcal / 1 porcję (985 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność38.25 kcal1.91%
-
Białko2.14 g4.28%
-
Węglowod.8.89 g3.29%
-
Tłuszcze0.34 g0.49%
-
Błonnik2.41 g9.64%
-
GDA1.91 %
Składniki
- Kapusta biała - 4500g
- Kasza gryczana sucha - 190g
- Pieczarki - 500g (25 sztuk)
- Cebula - 360g (4 ½ sztuki)
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Sos sojowy bezglutenowy - 10g (łyżka stołowa)
- Ziele angielskie - 2g (sztuka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Pomidory w puszce - 300g (⅔ puszki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 30g (2 łyżeczki)
- Oregano - 4g (2 łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Ziele angielskie - 2g (sztuka)
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ze środka kapusty wytnij głąb. Włóż ją do garnka z zagotowaną, gorącą wodą i gotuj około 10 minut. Następnie wyciągnij kapustę z wody i pozostaw do ostygnięcia.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w delikatnie osolonej wodzie troszkę krócej niż zalecane jest to na opakowaniu produktu (około 10-12 minut). Po tym czasie wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni, do zeszklenia. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni, aż puszczą sok i zaczekaj chwile, aż on odparuje.
KROK 4: W dużej misce wymieszaj ze sobą kaszę gryczaną, cebulę i pieczarki. Dodaj sos sojowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: Od główki kapusty oddziel liście i usuń ich zgrubienia. Na środek liścia wykładaj kilka łyżek farszu, a następnie zawiń - boczne brzegi liścia kapusty do środka i resztę ciasno w rulon.
KROK 6: Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty. Następnie ciasno ułóż przygotowane gołąbki i zalej je odrobiną słonej wody albo bulionu (do połowy wysokości). Nastepnie przykryj je liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 - 50 minut, aż liście kapusty będą miękkie.
KROK 7: Do rondelka wlej kawałki pomidorów z puszki. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaję również oregano i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut.
*Upieczone gołąbki wyłóż na talerze i polej je sosem pomidorowym.
Smacznego!