Ciasteczka z amarantusem i żurawiną
-
Kaloryczność434.30 kcal21.72%
-
Białko10.50 g21%
-
Węglowod.43.83 g16.23%
-
Tłuszcze20.68 g29.54%
-
Błonnik8.23 g32.92%
-
GDA21.72 %
- Mąka z nasion amarantusa - 200g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 45g (3 łyżki stołowe)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
- Orzechy nerkowca - 48g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Syrop klonowy - 30g (6 łyżeczek)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
- Olej kokosowy - 60g
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 2: Żurawinę pokrój na połówki, a nerkowce posiekaj.
KROK 3: Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie je wymieszaj.
KROK 4: Olej kokosowy lekko podgrzej razem z syropem, mlekiem i sokiem z cytryny, zamieszaj i dodaj do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczaj je delikatnie i układaj na pergaminie. (Możesz też całą masę przełożyć na pergamin, lekko ugnieść i pokroić dopiero po upieczeniu).
KROK 6: Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Kontroluj czas, jeśli masa przypieka się za bardzo, przykryj wierzch folią aluminiową.
*Syrop klonowy możesz zamienić na miód lub syrop z agawy.