Chlebek bananowy z masłem orzechowym
(16)
60 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
255 kcal / 1 porcję (114 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność223.01 kcal11.15%
-
Białko7.47 g14.94%
-
Węglowod.33.18 g12.29%
-
Tłuszcze6.88 g9.83%
-
Błonnik2.88 g11.52%
-
GDA11.15 %
Składniki
- Banan - 300g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wbij jajka, dodaj miód, jogurt naturalny i rozgniecione widelcem banany. Zmiksuj całość na puszystą masę.
KROK 2: Masło orzechowe lekko podgrzej, do momentu aż całkowicie się rozpuści.
KROK 3: Do drugiego naczynia przesiej mąkę, sodę i proszek. Połącz razem z bananową masą, dodaj rozpuszczone masło i całość zmiksuj.
KROK 4: Gotowe ciasto przelej do średniej keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź na kratce.
Smacznego!
*Wymiary keksówki (25cm x 12cm x 8cm)