Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Soczyste piersi z kurczaka faszerowane kuskusem

(15)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
180 kcal / 1 porcję (187 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    96.64 kcal
    4.83%
  • Białko
    13.46 g
    26.92%
  • Węglowod.
    5.58 g
    2.07%
  • Tłuszcze
    2.68 g
    3.83%
  • Błonnik
    0.50 g
    2%
  • GDA
    4.83 %
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 400g
  • Wywar warzywny - 80g (⅓ szklanki)
  • Kasza kuskus - 40g (¼ szklanki)
  • Pomidor - 140g
  • Oliwki czarne marynowane - 20g (8 sztuk)
  • Ser Feta - 30g (½ porcji)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200st z naczyniem żaroodpornym w środku.
Kaszę kuskus zalej wrzącym wywarem, dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i odstaw na ok. 4 - 5 minut. Po tym czasie rozmieszaj kaszę widelcem i schładzaj kolejne 10 minut.

KROK 2: Pomidora, oliwki i ser typu feta pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj. Składniki przełóż do ostudzonego kuskusa, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj.

KROK 3: Pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Lekko rozbij każdy z nich i natnij bok wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała kieszonka. Środek przypraw solą, pieprzem i oregano, i wypełnij łyżką farszu. Następnie dokładnie zawiń mięso i zepnij je wykałaczkami. Nadziane piersi odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

KROK 4: Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i rozprowadź ją po całej patelni. Roladki smaż ze wszystkich stron do zarumienienia (ok. 2-4 minuty). Przesmażone piersi przełóż prosto do nagrzanego naczynia, polej tłuszczem z patelni i piecz ok. 10-12 minut.

KROK 5: Upieczone roladki wyciągnij, nakryj folią aluminiową i zostaw na ok. 5 minut aby „odpoczęły”.