Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Ciastko jaglane z pieczoną nektarynką

(9)
45 minut + czas chłodzenia w lodówce
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
135 kcal / 1 porcję (73 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    184.31 kcal
    9.22%
  • Białko
    4.89 g
    9.78%
  • Węglowod.
    39.32 g
    14.56%
  • Tłuszcze
    1.56 g
    2.23%
  • Błonnik
    2.50 g
    10%
  • GDA
    9.22 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 140g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
  • Kurkuma - 3g
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
  • Goździki - 1g (½ łyżeczki)
  • Syrop klonowy - 25g (5 łyżeczek)
  • Rodzynki, suszone - 45g (3 łyżki stołowe)
  • Nektarynka - 120g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Poprzedniego dnia na wieczór ugotuj kaszę jaglaną na gęsto. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę, dodaj do niej przyprawy (1/2 porcji cynamonu) i wymieszaj dokładnie. Gdy kasza lekko ostygnie dodaj jogurt i odrobinę syropu klonowego.

KROK 2: Masę jaglaną włóż do krążka od okrągłej formy leżącego blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na noc do lodówki.

KROK 3: Następnego dnia pokrój owoce w dość cienkie plasterki, posyp cynamonem i duś na patelni z dodatkiem odrobiny syropu klonowego, na dość dużym ogniu podlewając co chwila wodą, aby się nie przypaliły. Tak przygotowane owoce nakładaj na wierzch jaglanego spodu.

KROK 4: Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20 minut.

Smacznego!