Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zapiekanka a'la pasterska z indykiem

(10)
70 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
313 kcal / 1 porcję (341 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    91.69 kcal
    4.58%
  • Białko
    7.32 g
    14.64%
  • Węglowod.
    5.69 g
    2.11%
  • Tłuszcze
    4.81 g
    6.87%
  • Błonnik
    0.90 g
    3.6%
  • GDA
    4.58 %
Składniki
  • Ziemniaki - 450g (6 sztuk)
  • Marchew - 200g
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 20g (¼ szklanki)
  • Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Marchew - 100g
  • Cukinia - 250g
  • Mięso mielone z indyka - 1045g (10 ½ porcji)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Pomidory w puszce - 480g (1 ¼ puszki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchewki i ziemniaki myj i obierz. Ziemniaki przekrój na połówki, marchewki w większe kawałki. Ugotuj w garnku na parze - na dole w wodzie ziemniaki a na górze w wkładce marchewkę ok 20 minut.

KROK 2: W tym czasie przygotuj środek zamiekanki: marchewkę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę (cukinii nie obieraj). Cebulę posiekaj w kosteczkę i delikatnie ją podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany drobno czosnek i marchewkę, podsmaż około 5-7 minut.

KROK 3: Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut, po tym czasie dodaj mięso. Smaż razem, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, żeby nie było zbite. W razie potrzeby jak będzie za dużo wody na patelni to odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano i dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory i dobrze wszystko raz jeszcze wymieszaj chwilę podsmażając.

KROK 4: Przełóż do formy do zapiekania. Ugotowane, gorące ziemniaki przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę masła i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj 2 łyżki mleka i zmiksuj całość z odrobiną soli i pieprzu. To samo zrób z marchewką, zamiast mleka dodaj koperek i zmiksuj.

KROK 5: Pure z marchewki i ziemniaków ułóż naprzemiennie na zapiekance i wyrównaj widelcem. Piecz w piekarniku 25-30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!