Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Muffinki jaglane z żółtym serem

(12)
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (110 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    180.96 kcal
    9.05%
  • Białko
    9.07 g
    18.14%
  • Węglowod.
    19.24 g
    7.13%
  • Tłuszcze
    8.24 g
    11.77%
  • Błonnik
    3.18 g
    12.72%
  • GDA
    9.05 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 70g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Marchew - 100g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Szczypiorek pęczek - 30g (⅔ pęczka)
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Ser Gouda, tarty - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Soda oczyszczona - 2.5g (¾ szczypty)
  • Sól biała - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź.

KROK 2: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokrój na kawałki, a szczypiorek posiekaj.

KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie do zarumienienia, a następnie dodaj przyprawy. Dorzuć marchew i lekko podsmaż do momentu, aż trochę zmięknie, zdejmij z ognia i odstaw.

KROK 4: Ostudzoną kaszę zmiksuj z jajkami, dodaj jogurt, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość.

KROK 5: Do drugiej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj starty ser, szczypiorek, marchew z cebulą i pokrojone pomidory, wymieszaj. Następnie wlej masę jajeczną i całość dokładnie połącz.

KROK 6: Formę do muffinek wysmaruj masłem i wypełnij przygotowaną masą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 18-20 minut do momentu, aż będą zarumienione.

Wskazówki:

Z podanych składników wyjdzie ok. 6 średnich muffinek.

Formę do muffinek możesz zastąpić papilotkami, nie trzeba już wtedy smarować ich masłem.

Zamiast mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki pszennej, lub pełnoziarnistej.