Zapiekanka z kaszą jęczmienną i warzywami
(11)
1 godzina
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
519 kcal / 1 porcję (592 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność87.61 kcal4.38%
-
Białko3.16 g6.32%
-
Węglowod.16.38 g6.07%
-
Tłuszcze1.97 g2.81%
-
Błonnik2.57 g10.28%
-
GDA4.38 %
Składniki
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 100g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 60g (4 łyżeczki)
- Oliwki czarne marynowane - 50g (20 sztuk)
- Bataty - 200g (sztuka)
- Cukinia - 400g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 50g
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Papryka słodka mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2: Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
KROK 3: Dodaj pół szklanki wody, koncenrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i bataty i duś wszystko kilka pod przykryciem.
KROK 4: Dodaj czerwoną soczewicę, pokrojoną w krążki cukinię, oliwki czarne, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i duś przez nastepne 10 - 15 minut.
KROK 5: Tak przygotowane warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wierzch połóż pokrojone w krążki pomidory i posyp zmielonymi orzechami arachidowymi.
KROK 6: Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz zapiekankę przez 30 minut.
Smacznego!