Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem
(19)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
428 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność117.78 kcal5.89%
-
Białko9.54 g19.08%
-
Węglowod.11.42 g4.23%
-
Tłuszcze4.04 g5.77%
-
Błonnik0.72 g2.88%
-
GDA5.89 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 30g
- Ser twarogowy chudy - 100g (5 łyżek stołowych)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 40g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
- Mięta świeża - 10g (2 gałązki)
- Oliwki czarne marynowane - 15g (6 sztuk)
- Pomidor suszony - 14g (2 sztuki)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Woda - 50g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 30g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj ciasto na naleśniki. Surową kaszę jaglaną zmiksuj przy użyciu młynka do kawy na mąkę. Wsyp ją do miski, dodaj suszoną bazylię, jajko, wodę, mleko oraz sól i wszystkie składniki połącz za pomocą miksera lub ubijaczki.
KROK 2: Na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnie wlej porcję ciasta i smaż naleśnika z obu stron. Analogicznie postępuj z resztą ciasta.
KROK 3: Ser połącz z jogurtem, posiekaną bazylią, miętą oraz czosnkiem i zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli masa okaże się za gęsta dolej odrobinę mleka. Dodaj pokrojone suszone pomidory i czarne oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
KROK 4: Gotowe naleśniki posmaruj serkiem bazyliowo-miętowym i zwiń w rulon.
Smacznego!