Tabbouleh z kaszą gryczaną
(6)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
199 kcal / 1 porcję (206 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność96.65 kcal4.83%
-
Białko3.14 g6.28%
-
Węglowod.17.34 g6.42%
-
Tłuszcze2.37 g3.39%
-
Błonnik2.11 g8.44%
-
GDA4.83 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 120g
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Ogórek gruntowy - 140g (4 sztuki)
- Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
- Cytryna - 80g (8 plastrów)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Przełóż na talerz, rozmieszaj i zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Drobno posiekaj pietruszkę i dymkę, ogórka pokrój w kostkę a pomidorki pokrój w ćwiartki. Do miseczki przełóż oliwę, wyciśnij sok z cytryny, dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku i posiekaną miętę.
KROK 3: Ostudzoną kaszę gryczaną wymieszaj z pozostałymi składnikami i polej przygotowanym sosem. Podawaj schłodzone.
Smacznego!