Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Ciasto czekoladowe z burakiem

(5)
120 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
176 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    205.60 kcal
    10.28%
  • Białko
    6.17 g
    12.34%
  • Węglowod.
    27.99 g
    10.37%
  • Tłuszcze
    8.37 g
    11.96%
  • Błonnik
    1.69 g
    6.76%
  • GDA
    10.28 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 190g
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 230g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Cukier - 100g (16 ⅔ łyżeczki)
  • Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
  • Proszek do pieczenia - 5g (1 ¼ łyżeczki)
  • Burak - 150g (1 ½ sztuki)
  • Kakao niskotłuszczowe - 70g (7 łyżek stołowych)
  • Maliny - 120g (szklanka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraka obierz i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1 godzinę. Upieczonego, ale nadal lekko twardego buraka posiekaj w malakserze, jego struktura może przypominać tę na surówkę.

KROK 2: Kaszę jaglaną zmiel na mąkę. Przesiej ją razem z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mleko, olej, jajko i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj startego buraka i połącz wszystkie składniki.

KROK 3: Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.

KROK 4: Wedle uznania, gotowe i ostudzone ciasto posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj malinami.

Smacznego!