Ciasto czekoladowe z burakiem
(5)
120 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
176 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność205.60 kcal10.28%
-
Białko6.17 g12.34%
-
Węglowod.27.99 g10.37%
-
Tłuszcze8.37 g11.96%
-
Błonnik1.69 g6.76%
-
GDA10.28 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 190g
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 230g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 60g (6 łyżek stołowych)
- Cukier - 100g (16 ⅔ łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
- Proszek do pieczenia - 5g (1 ¼ łyżeczki)
- Burak - 150g (1 ½ sztuki)
- Kakao niskotłuszczowe - 70g (7 łyżek stołowych)
- Maliny - 120g (szklanka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraka obierz i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1 godzinę. Upieczonego, ale nadal lekko twardego buraka posiekaj w malakserze, jego struktura może przypominać tę na surówkę.
KROK 2: Kaszę jaglaną zmiel na mąkę. Przesiej ją razem z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mleko, olej, jajko i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj startego buraka i połącz wszystkie składniki.
KROK 3: Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
KROK 4: Wedle uznania, gotowe i ostudzone ciasto posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj malinami.
Smacznego!