Muffinki dyniowe z mąką jaglaną
(2)
35 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (99 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność207.09 kcal10.35%
-
Białko6.60 g13.2%
-
Węglowod.33.47 g12.4%
-
Tłuszcze5.60 g8%
-
Błonnik2.63 g10.52%
-
GDA10.35 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Dynia - 200g
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 125g (5 łyżek stołowych)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
- Cukier brązowy - 100g (20 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel na mąkę. Dynię pokrój na kawałki, posyp cynamonem i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po tym czasie zmiksuj na puree. Masło rozpuść w garnuszku.
KROK 2: Do miski przełóż mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj jajo, mleko, jogurt i dyniowe puree. Dodaj cukier i ostudzone masło.
KROK 3: Mokre składniki przelej do miski z suchymi, wymieszaj wszystko dokładnie i przekładaj do papilotek.
KROK 4: Muffinki zapiekaj ok. 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Smacznego!