Zupa marchewkowo-pomarańczowa z nutą kokosową
(9)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
250 kcal / 1 porcję (533 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność46.88 kcal2.34%
-
Białko1.23 g2.46%
-
Węglowod.6.34 g2.35%
-
Tłuszcze2.41 g3.44%
-
Błonnik1.42 g5.68%
-
GDA2.34 %
Składniki
- Papryka czerwona - 600g (3 sztuki)
- Pomarańcza - 500g
- Por obrany - 50g
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Woda ciepła - 720g (3 szklanki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Imbir korzeń - 5g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Mleczko kokosowe - 40g (4 łyżki stołowe)
- Migdały, płatki - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Papryki i ziemniaki pokój w kostkę, pora w talarki.
KROK 2: Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż je na dość wolnym ogniu. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj, a nastęnie całość przełóż do garnka o grubym dnie.
KROK 3: Przesmażone warzywa zalej trzema szklankami wody. Dodaj do nich obryny i starty imbir oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu około 15-20 minut. Następnie zmiksuj.
KROK 4: Danie jeszcze raz spróbuj i dopraw do smaku. Nałóż zupę na talerze. Każdy talerzu udekoruj kleksem mleczka kokosowego i posypanymi, podprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!